GiroTelling : een tool voor het verwerken van ING- exports/downloads van voormalige postbank klanten. Nu versie 2.6

 
Downloads en links

Gebruikerstips voor GiroTelling

Opmerkingen maken

Free DNS

De postbank is jaren geleden begonnen met electronisch bankieren in de vorm van GiroTel. Sinds begin 2004 is daar 'Mijn Postbank' bij gekomen, wat begin 2009 weer is omgezet in 'mijn-ING'. Deze dienst is gratis.
Er zijn dus terecht een heleboel mensen die het GiroTel abonnement hebben opgezegd en alleen nog gebruik maken van 'Mijn ING'. Maar er is toch nog behoefte aan de functionaliteit van GiroTel, zoals bijvoorbeeld het paraat hebben van alle gegevens van de afgelopen jaren, en dat kan niet met 'Mijn ING'.
'GiroTelling' probeert die functionaliteit te bieden, zodat het net is of je nog GiroTel hebt. 
Het ophalen van de gegevens gebeurt door het importeren van bestanden uit GiroTel of uit 'Mijn ING'. Zorg ervoor dat het formaat vanuit GiroTel of 'Mijn ING', het  formaat 'Kommagescheiden (jjjjmmdd)' is. En vanaf versie 1.1 en hoger kan dit ook rechtstreeks vanaf 'Mijn ING'.

De volgende plaatjes tonen enkele screenshots van 'GiroTelling'. Dan zie je gelijk waar ik woon, waar je goedkoop cd's en dvd kan kopen, en via welk rekening nummer je je waardering uit kan spreken over dit gratis programma. En je kan (wellicht) zien dat de indeling afgeleid is van GiroTel.
Het programma is geschreven in C#, en dat betekent dat de .NET runtime geïnstalleerd moet zijn, maar dat is waarschijnlijk al samen met de MS-updates gebeurd. Ook is het noodzakelijk dat MDAC 2.6 of hoger is geïnstalleerd, maar dat is bij XP ook al standaard gebeurd.

Kortom, het is de bedoeling dat je weer kan wat GiroTel kon, maar dan alleen met een abonnement op 'Mijn ING'.

Toegevoegd in versie 1.1: Rechtstreeks via internet gegevens ophalen van 'Mijn Postbank' en de mogelijkheid om het overzicht zoals het op het scherm staat te printen.

Toegevoegd in versie 1.2: Het online van internet gegevens ophalen werkt weer. De Postbank had namelijk zijn site aangepast. En er zijn wat kleine schoonheidsfoutjes uitgehaald.

Toegevoegd in versie 1.3: In sommige gevallen kon de combobox van de rubriek of die van de 'af/bij-kolom' verdwijnen of juist verschijnen wanneer dat niet de bedoeling was. Nu doet -ie het helemaal netjes

Toegevoegd in versie 1.4: Eigenlijk niets toegevoegd, alleen de inlogpagina voor het downloaden van de mutaties vanaf 'mijn postbank' aangepast, omdat de postbank die gewijzigd heeft.

Toegevoegd in versie 1.5: Er waren problemen met de csv-download-windows. Het programma bleef zeer hinderlijk wachten op niets. Waarschijnlijk veroorzaakt door een windows-update. Die problemen zijn opgelost.

Wijziging in versie 1.6: De postbank staat niet meer toe, dat er gedownload wordt tot en met vandaag. Dus de tot-en-met-datum is nu gisteren...

Wijziging in versie 1.7: De aanlogpagina is gewijzigd. Daar bleef-ie dus steken.

Wijziging in versie 1.8: Het window van Internet-Explorer met de vraag op je het gedownloade bestand wilt openen of opslaan was een klein beetje gewijzigd in de Nederlandse versie van IE. Vroeger stond het streepje onder de p (in het woord oPslaan) en nu onder de O van Opslaan. (Vroeger was het ook 'Openen' met een streepje onder de O, en dat is nu opEnen met een streepje onder de e...)

Geen wijziging in versie 2.0! Het verschil is dat versie 2.0 werkt met .NET Framework 2.0.

Wijziging in versie 2.1: Geschikt gemaakt voor de ING site.
Verder gelijk de mogelijkheid ingebouwd dat je de csv files die zijn geimporteerd kan laten staan na het importeren.
En bij betalingen naar het buitenland kan het rekeningnummer wel eens langer zijn dan 9 of 10 posities. Daarvan worden nu alleen de laatste 9 of 10 posities bewaard. (Als het met een 1 begint, 10 posities.) Anders ging het mis...

Wijziging in versie 2.2: 2 gebruikerswensen ingebouwd.
Het is nu mogelijk om 3 verschillende kolomindelingen te bewaren en terug te halen.
En het is nu mogelijk om met 1 druk op de knop alle filter-instellingen te wissen.

Wijziging in versie 2.3: Werkt nu met Vista/Windows 7.
Versie 2.2 had problemen met Windows 7. De access database kon alleen benaderd worden indien GiroTelling niet in de standaard directory (C:\Program Files\GiroTelling) werd geinstalleerd. Dat kwam doordat Windows 7 nogal veel security-regels kent...
Maar een veel lastiger probleem was om het rechtstreeks downloaden van de wijzigingen vanaf de ING-site mogelijk te maken. De gebruikte manier werkte niet meer, wederom door de vele security-regels van Windows 7.
Er wordt nu gebruik gemaakt van een andere techniek, die ook op XP werkt, en blijkt vele malen sneller te zijn. Dus dan hebben we er toch nog wat aan! Bij het rechtstreeks downloaden vanaf de 'Mijn ING' kan er nu gekozen worden voor de oude of de nieuwe ('Windows-7') manier.

Wijziging in versie 2.4: Het aanlogscherm was weer eens gewijzigd.

Wijziging in versie 2.5: Dit keer was het nodig om de hele ING-site in een nieuw jasje te steken. De truuk met de rechtstreekse import-functie, die voor windows 7 was bedacht, werkt niet meer (al een tijdje trouwens). En de browser besturing in windows 7 is zo gammel, dat het soms een beetje werkt (als je op de 'opslaan/save'-knop drukt in het 'bestand downloaden/file download'-window, dan crasht er ergens een dll in het diepe van .Net) en soms werkt het helemaal niet. Dus in windows 7 zit er niets anders op dan zelf aan te loggen naar de ING-site met een browser, en de download zelf te doen, om daarna en die bestanden te importeren. Het is meer werk maar het werkt altijd.

Wijziging in versie 2.6: Dankzij de nieuwe verplichte BIC-codes ten gevolge van de (reddeloze) euro, werkte de import niet meer. De rekeningnummers werden niet herkend. Dit resulteerde in het toevoegen van regels op rekeningnummer "0", die kunnen weer verwijderd worden, als op 'Gegevens wijzigen' wordt gedrukt (7e knopje van links, het potloodje). Dit verwijderen kan een paar minuten duren, want er wordt standaard 3 jaar aan mutaties gedownload, bij een 'nieuw' rekeningnummer'.
Verder stopt het importeren niet meer halverwege, dus er hoeft niet meer gedrukt te worden op 'Terug naar opgave periode na afronding download.'.Klik op de afbeelding om deze op ware grote te zien.

ScreenShot selectieScreenShot sortering


Zoals hopelijk te zien is op de screenshots kun je met 'GiroTelling' uitgebreide selecties maken en de posten sorteren zoals je wilt. Verder ben ik te lui om een echte uitgebreide handleiding te maken, maar om je op weg te helpen heb ik wel een paar tips gemaakt van zaken die misschien niet zo vanzelfsprekend zijn in het gebruik. Zie de link aan de linkerkant.

Dan rest mij alleen nog te melden dat versie 1.0 van 'GiroTelling'  hier en 
versie 1.8 van 'GiroTelling' hier, en 
versie 2.6 van 'GiroTelling' hier te downloaden is.

Mirror sites